info@turkeytourscompany.com   |   +90 535 826 43 92
Bergin Tours Turkey Tours Kusadasi
Bergin Tours Ephesus Pamukkale Daily Tours 0

    Empty cart

Daily excursions tours
ephesus tour from kusadasi
ephesus tour from izmir 0

    Empty cart

KIRSEHIR TURKEY

KIRSEHIR TURKEY

16.02.2021

Kırşehir

Ahi EvranKülliyesi

Ahi Evran-ı Veli, Anadolu’da AhilikTeşkilatı’nın kurucusudur. Tefsir, hadis, kelam, fıkıh ve tasavvufikitaplar yazmış olan Ahi Evran, aynı zamanda felsefe, tıp ve kimyaalanlarında da bilgi sahibi olan çok yönlü bir ilim insanıdır.

Ahi; eli açık, cömert,konuksever, kardeş ve yiğit anlamlarına gelmektedir.

Ahilik ise 13. yüzyıldanitibaren Anadolu’da görülmeye başlayan, 18.yüzyıldan sonra ise bir esnaf-sanatkâr birliği hâline dönüşen sanat, ticaret,dayanışma ve yardımlaşma sistemidir. Bu anlamda AhilikTeşkilatı, iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terinikoruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan, günümüzünkooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrolsistemine benzer yönleri olan bir kurumdur. Ahilik Teşkilatı’nın OsmanlıDevleti’nin kuruluşunda da büyük etkisi olmuştur.

Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasındasanatını icra eden bütün esnaflar Ahilik Teşkilatınınmerkezi Kırşehir olduğu için buradan “icazetname”almışlardır.

Ahi Evran-ı Veli’nin türbesiKırşehir ilmerkezinde Ahi Evran Külliyesi’nde bulunmaktadır. 14. yüzyıldabasit bir zaviye olarak kurulduğu tahmin edilen Külliye, Osmanlıİmparatorluğu zamanında Türk zanaatçılarının manevimerkezi olmuştur.

Ahi Evran Türbesi, 2014 yılında Türkiye’nin UNESCOKültürel Miras Geçici Listesine dâhil olmuştur.

Cacabey Gökbilim Medresesi

Kırşehir’deki en önemli tarihîyapılardan biri olan ve şehir merkezinde bulunan Cacabey GökbilimMedresesi, 1272 yılında, Kırşehir Valisi Nureddin Cibril binCacabey tarafından matematik, fen ve astronomi eğitimi verilen birmedrese olarak yaptırılmıştır.

Eşsiz mimarisinin yanı sıra özellikle güneşsistemindeki gezegenleri sembolize etiğine inanılan iç sütunceleri,avluda yer alan rasat kuyusuaydınlık feneri veyapının güney batı cephesinde yer alan 21 metre yüksekliğindeki gözlemkulesi ile dikkatleri çeken Cacabey Gökbilim Medresesi, astronomieğitimi veren ilk merkezlerden biri ve belki de en önemlisidir.

Medresenin dış cephesinde üç ayrıyerde bulunan sütuncelerin, bir roketin ateşleme ve fırlatma hâlinigösterdiğine inanılmaktadır. Medresenin taç kapısına işlenenbazı şekillerin ise ay ve güneşi sembolize ettiği, ayrıcaalınlığın sağ ve sol alt köşesinde yer alan dairesel şekillerin de ekvatorçizgisini ve eksen eğikliğini gösterdiği üzerine yorumlar yapılmaktadır.

Cacabey’in türbesinin de bulunduğu medrese,günümüzde cami olarak kullanılmakta ve halk arasında “Cıncıklı Cami”olarak anılmaktadır.

Cacabey Gökbilim Medresesi, 2014 yılında AnadoluSelçuklu Medreseleri başlığı altında, UNESCO Geçici Dünya MirasListesi’ne alınmıştır.

Kentpark

Kırşehir merkezde bulunanalışılagelmiş parklardan oldukça farklı mimaride yapılmış, merkezdekiönemli tarihi destinasyonlara yürüme mesafesinde olanbir gezi alanıdır. Yeni bir yapı olmasına rağmen Kırşehir’de görülmesigereken yerler arasına girmiştir.

Üçayak Kilisesi

10-11. yüzyıllarda Bizanslılar tarafındanyaptırıldığı düşünülen Üçayak Kilisesitipik Bizanskilise mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Kilisede hem Katolikhem de Protestan mezhebi üyelerinin birlikte ibadet ettiğibilinmektedir.

Kesikköprü

Orta Anadolu’daki Selçuklu köprülerindendir.17. ve 18. yüzyıllarda köprü üzerinde eşkıyalar tarafından kervan yollarınınkesilmesinden dolayı Kesikköprü adını almıştır.

Kesikköprü Kervansarayı (Cacabey Hanı)

Kesikköprü Kervansarayı, Anadolu Selçuklu köprülerininen ünlüsü olan Kesikköprü’nün yanında yer alır.

Hanlar, Anadolu’daki ilkticari konaklama alanlarıdır. Hanlarda; insan, yük ve hayvanlardanoluşan kervanlar konaklardı. Ayrıca, dönemin sosyal vekültürel yapıları içinde önemli yere sahip olan hanlar, bugünküotellerle eşdeğer konumdadır.

Ağalar Konağı

Kırşehir’de günümüze kadar ulaşabilennadir sivil mimari örneklerinden biridir. Günümüzde, geçmişinkültürel birikimini bugüne taşıyabilmek amacıyla Kırşehir kültürününyaşatıldığı ve yansıtıldığı bir Kültür Evi olarakkullanılmaktadır.

Konak ile aynı alan içinde bulunan restoranda iseziyaretçilere Kırşehir’in yöresel lezzetleri sunulmaktadır

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi

Kırşehir’in, tarihin her dönemindeyerleşim yeri olarak kullanıldığını gösteren kanıtlardan birisi de höyüklerdirKırşehir’de tespitve tescili yapılan 100’ün üzerinde höyük bulunmaktadır.

Kalehöyük, Kırşehir’in Kaman ilçesindebulunmaktadır. Kaman Kalehöyük Arkeolojik Kazı Çalışması, 1986yılında başlatılmıştır. Tipik bir Anadolu höyüğü olan Kalehöyük’te gerçekleştirilençalışmalar, Kırşehir’in erken Bronz Çağına tarihlendirilen, enerken yerleşim tarihine ışık tutmaktadır.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi kazıalanının hemen yanında yer almaktadır. Kalehöyük’ün kendi formundanesinlenerek höyük görünümünde inşa edilen müze, gelenziyaretçilerin kazı yöntemleri ile kazıda çıkarılan eserleri aynı anda görmeimkânı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin yanında,arkeolojik kazı araştırmalarını yürüterek, kazı ve araştırmalardan elde edilen bilgilerive eserleri incelemek amacıyla kurulan Japon Anadolu ArkeolojiEnstitüsü bulunmaktadır.

Ayrıca, kazı evinin yanında, Japonya sınırlarıdışındaki en büyük botanik bahçe olan ve Kalehöyük’te kazıçalışmalarını yürüten Japonlar tarafından yapılan Japon Bahçesi(Mikasanomiya Anı Bahçesi) yer almaktadır.

Japon Bahçesi (Mikasanomiya Anı Bahçesi)

Kaman ilçesinde Kalehöyük kazıevinin yanında bulunmaktadır. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından1993 yılında, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın Kalehöyük kazılarınıbaşlatması anısına ve bölge halkına rekreasyon alanı yaratmak amacıylayapılmıştır.

Japon bahçesiJaponya sınırlarıdışında bulunan en büyük botanik bahçedir ve her yıl giderekdaha çok ziyaretçi çekmektedir.

Mucur Yeraltı Şehri

Kapadokya bölgesinde Hristiyanların korunmak,sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yaptığı 3. ve 4. yüzyıllara ait pek çokyeraltı şehri bulunmaktadır. Bunlardan biri olan ve Kırşehir’inMucur ilçesinde bulunan Mucur Yeraltı Şehri, yerden 7-8metre derinlikte yer almaktadır.

Birçok odası bulunan yeraltı şehrinde bir mekândandiğerine geçmek için yapılmış ve insanların ancak eğilerek ilerleyebileceklerigenişlikte olan dehlizler, dehlizleri bölmek ve odaları kapatabilmek amacıylayapıldığı tahmin edilen dairesel şekilli kapak taşları ve yer üstüne açılanhavalandırma bacaları bulunmaktadır.

Ayrıca ibadet yerleri ile daha çok küçükbaşhayvanların barınabileceği genişlikte olan ahırlar da yer almaktadır.

Kepez Yeraltı Şehri

Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunanve Kapadokya bölgesinin en düzenli yeraltı şehirlerinden birtanesi olan Kepez Yeraltı Şehri, mimarisi ve iki farklı renkte olantoprak yapısıyla ziyaretçilerin ilgi odağı hâline gelmiştir.

Dikdörtgen şeklinde üçerli gruplar hâlindeki salonlarve bu salonları birbirine bağlayan galeri ve tünellerden oluşmaktadır.

Dulkadirli Yeraltı Şehri

Mimari yapısı ve plan olarak Selçuklu dönemineait kervansarayları andıran yeraltı şehri, plan özellikleriyle diğeryeraltı şehirlerinden farklılıklar göstermektedir.

Yeraltı şehri erken Hristiyanlık dönemindesığınma yeri olarak kullanılmıştır.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti

Seyfe GölüAnkara’ya 220km, Kırşehir iline ise 36 km uzaklıktadır.

Kırşehir’in Mucur ilçesine 16 kmmesafede bulunan göl alanı içinde, binlerce kuşun kuluçkayayattığı irili ufaklı birçok ada bulunmaktadır. Göl çevresindeki höyükler,gölü çevreleyen bitki örtüsünün doğallığı, turkuaz rengi göl manzarasıile kalabalık kuş gruplarının görüntüsü olağanüstü bir seyir keyfioluşturmaktadır.

Yapılan gözlemler neticesinde, göl veçevresinde 186 kuş türü tespit edilmiştir. Özellikle flamingolarınoluşturduğu kuş grupları, kuş gözlemcileri için seyrine doyum olmayan birmanzara sunmaktadır.

Hirfanlı Baraj Gölü

Orta Anadolu’nun Denizi” olarak bilinen HirfanlıBaraj Gölü, eşsiz manzarası, plaj ve sosyaltesisleri ile dikkatleri çekmektedir. Ayrıca, Hirfanlı Baraj Gölü etrafındakiköylerde balıkçılık önemli bir gelir kaynağıdır.

Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki kumsallarve doğal plajlar tatilcilerin uğrak yerlerindendir. Yeşilli,Uzunali ve Karaduraklı köylerinin baraj kıyıları yaz aylarında kampalanı olarak kullanılmaktadır.

Gölde rafting federasyonları, gençlikkampları, üniversiteler ve eğitim merkezleri tarafından su altısporları, yelken, kürek, kano gibi faaliyetler de düzenlenmektedir.